Waarom?

Met M-health willen we de effectiviteit en de efficiëntie in de zorg- en welzijnsprocessen verhogen. Daarnaast moet gebruik van informatie- en communicatietechnologie en mobiele toepassingen in de welzijns- en gezondheidssector de zorgkwaliteit laten toenemen.

Bij m-health, als onderdeel van e-health, onderscheiden we toepassingen:

  • die voornamelijk voor de eindgebruiker zelf bedoeld zijn (zelfmanagement),
  • waarbij een interactie tussen de eindgebruiker en de zorgverlener mogelijk wordt (telemonitoring, telecoaching, telemedicine)
  • voor en tussen zorgverleners zonder enige interactie met de patiënt.

In Vlaanderen wordt er nauwelijks gebruik gemaakt van toepassingen. Dit komt niet enkel door een aantal onzekerheden van gebruikers, zorgverleners en ondernemers over de betrouwbaarheid en de effectiviteit van de technologie, maar ook door vragen en bezorgdheden met betrekking tot juridische, financiële, organisatorische en maatschappelijke aspecten.

Wat doen we?

De laatste jaren wordt steeds meer online gecommuniceerd met hulpvragers. Heel wat organisaties ontwikkelden reeds een onlinehulpaanbod, anderen zijn op zoek naar de juiste formule. Op 3 juni 2015 organiseerden we in dit kader het congres ‘Onlinehulp voor welzijn en gezondheid’. Uit dit congres zijn 11 beleidsacties voortgevloeid. Knooppunt-online, Vlaamse scriptieprijs en oproep Incentives onlinehulp voor welzijn en gezondheid.